De avondschool - Banner   De Avondschool - Servicemenu
De Avondschool: -Banner Home - Cursisten - Jessica Geirnaert
   

Jessica Geirnaert werd "bachelor" ...
via het volwassenenonderwijs

      

Een "professionele bachelor" via het volwassenenonderwijs en een aanvullingstraject in de Hogeschool ... een droom?

Het werd werkelijkheid voor Jessica Geirnaert

  

       

Cursiste van CVO-IVV de Avondschool, graduaat meertalig secretariaat
wordt Professionele Bachelor “Management Assistent”
 

  

      

  

      
Jessica een jongedame van 28 jaar is door privé omstandigheden gestopt op 17 jarige leeftijd in de richting toerisme. Dat betekende dat ze op de arbeidsmarkt zonder diploma hoger secundair onderwijs weinig andere keuzes had dan als productie- arbeidster aan de slag te gaan.
Ze had echter een droom…..een opleiding volgen waardoor ze op de arbeidsladder kon stijgen en ook aan haar dochtertje kon tonen dat het belangrijk is om een diploma te behalen.

   
Toen ze "al googlend" op de website "www.avondschool.be" terecht kwam, werd snel duidelijk dat haar hart uitging naar de opleiding Meertalig Secretariaat. Talen en informatica zijn nu eenmaal haar cup of tea.

  

Toen ze in 2004 startte, werd ze algauw geconfronteerd met een lestempo dat vrij hoog lag. Volgens eigen zeggen, heeft ze enorm voor haar diploma moeten knokken. Ook haar docenten bevestigen dat Jessica tijdens haar studies een enorme groei heeft meegemaakt .

 
Toen er op de proclamatie van de avondschool een stand stond van Hogeschool Gent rond aanvullingstrajecten om een Professionele Bachelor diploma te behalen, was het besluit vlug genomen. Op een halve dag was het Jessica duidelijk dat ze daarvoor zou ijveren en ze besloot om loopbaanonderbreking aan te vragen. Een geluk dat ze kon rekenen op een partner die financieel voor ondersteuning kon zorgen want met 500 € van de RVA en 140 € aanmoedigingspremie van de Vlaamse overheid zou ze het niet gered hebben.

 
Hoe was het om de overgang te maken naar de hogeschool tussen allemaal jongere studenten?

  
De overgang naar het dagonderwijs was in eerste instantie een harde dobber. De grootste aanpassing was dat ik tussen studenten zat die allemaal tussen 18-20 jaar waren en dat ik opnieuw 3 dagen per week op de schoolbanken zou zitten.
Ik werd ingeschreven in het 3 de jaar, echter ik diende ook nog vakken van jaar 1 en 2 te volgen. Er was heel veel taaltraining voorzien en daar had ik toch wel een mooie basis meegekregen vanuit de avondschool en dat was super.

Voor mijn 4 de taal Duits kreeg ik zelfs een vrijstelling.

Voor de rest was het echt knokken, deels door de extra taken die er steeds maar bij kwamen en bovendien omdat je nog een gezin hebt dat moet verder functioneren.

Toch moet ik melden dat de basis die ik meekreeg vanuit de Avondschool heel sterk was.

   
Er was ook een stage voorzien? Hoe verliep die?

 
Als je een Professionele Bachelor wil bereiken dien je inderdaad stage te lopen, sommigen kregen hiervoor vrijstelling als ze een relevante praktijkervaring konden voorleggen. Ik kon daar niet op terugvallen wat betekende dat ik er heel veel energie diende voor vrij te maken.
Mijn stage heb ik gedaan bij Focus Reizen en het was een unieke ervaring, ik was echt onderdeel van het bedrijf en werd als een volwaardig teamlid aanschouwd. Tot op vandaag heb ik nog steeds een fijn contact met hen.

 
Daaraan was ook een stageverslag als eindwerk gekoppeld en hier kwam mijn kennis van de avondschool me alweer goed van pas.


Heb je tijdens je aanvullingstraject ooit het gevoel gehad van nu is het genoeg geweest?


Zeer zeker, ik heb zwakke momenten gehad, en ik vind het ook belangrijk voor anderen dat dit aangekaart wordt. Je hebt nood aan een enorme motivatie en gedrevenheid en een niet te onderschatten partner die volledig achter je staat zodat je geruggensteund bent in alles wat je onderneemt voor de opleiding. Vaak hadden we amper nog tijd om een sociaal leven op te bouwen, want mijn studies waren zeer tijdrovend en namen alle vrije tijd in beslag.

  

Ik heb enorm veel steun ook gehad aan Elly, eveneens een cursiste van de Avondschool die samen met mij deze opleiding tot een goed eind heeft gebracht.

Echter zij heeft dit via een examencontract * gevolgd daar zij voltijds bleef verder werken. Ik deelde met haar mijn notities en samen hebben we tijdens deze periode elkaar gesteund. Bovendien wil ik toch nog even aankaarten dat mijn dochtertje toen in het 2 de leerjaar zat en ook nood had aan ondersteuning.

 
Waarom wou je perse een diploma naijveren?

 
In eerste instantie voor mijn dochter, ik wou een voorbeeld zijn voor haar op latere leeftijd. Ik ben ook door de opleiding veel zelfzekerder geworden. Ik had op de avondschool al een enorme groei als persoon meegemaakt maar dit was echt de kers op de taart. En nu blijkt ook binnen mijn job dat ik echt de mogelijkheid krijg om me echt te ontplooien, waar ik enorm dankbaar voor ben.

 
Waar ben je nu werkzaam?

 
Ik werk voor Hain Europe te Maldegem als internal sales officer.

 
Heb je nog tips voor HR managers bij sollicitaties?

 
Oh zeer zeker, het stootte me bij sollicitaties soms tegen de borst dat men steeds aanhaalde dat ik mijn secundaire studies niet afgemaakt had. Men plakt gewoon een etiket op je, terwijl dit bij mij om puur persoonlijke privé problemen ging. Ik heb die tweede kans met beide handen aangegrepen en doorgezet, en zie waar ik nu sta. Misdadigers krijgen steeds een tweede kans en waarom ik dan niet? Dat spookte soms door mijn hoofd als ik weer van een kale reis terug kwam.

 
Zou je het aanraden aan collega cursisten om het aanvullingstraject voor "Professionele Bachelor" te volgen?

 
Volmondig ja, het heeft echt deuren geopend die misschien anders gesloten zouden gebleven zijn. Bovendien heeft dit op persoonlijk vlak ook een ander mens van me gemaakt. Nu wil ik wel duidelijks stellen dat bij het aanvullingstraject niet alleen het diploma telt maar ook de voorkennis en dat verschilt van persoon tot persoon.

 
"CVO PANTA RHEI de Avondschool" wil Jessica nogmaals feliciteren met het prachtige resultaat en haar nog veel succes toewensen voor de toekomst!

 

 

voetnoot:
*examencontract = een contract, aangegaan door een instellingsbestuur met de student die zich onder de door het instellingbestuur bepaalde voorwaarden inschrijft voor het afleggen van examens met het oog op het behalen van: een graad of diploma van een opleiding of een creditbewijs voor één of meer opleidingsonderdelen

>>> terug naar het interview

   

      Naar boven
      ©2004 Avondschool.be - info@avondschool.be - T:09 243 87 99 - Adressen